Macquarie University

Opiskelijakokemus, Macquarie University

Opiskelijakokemus Macquarie Universitystä

Heidi päätti ottaa haasteen vastaan ja suorittaa maisterintutkintonsa Australiassa, Sydneyssä. Kansainvälistä liiketoimintaa onkin mielenkiintoista opiskella erittäin monikulttuurisessa ympäristössä.

Nimi: Heidi Silander, 28
Pohjakoulutus hakiessa: Tradenomi
Opinto-ohjelma: Master of International Business

Lue alta Heidin mietteitä:

Australia | Opiskelijakertomus | Sydney Opera House

SYDNEY | AUSTRALIA

Muutit Australiaan alkuvuodesta 2015, mikä oli ensivaikutelmasi Australiasta ja Sydneystä?

Pitkän matkustusrupeaman jälkeen koneen laskeutuessa vieressä istunut totesi, tervetuloa kotiin, vaikka ei ihan siltä vielä tuntunut. Kommentti vähän naurattikin, kun ei tajunnut ehkä itsekään juuri muuttaneensa ainakin kahdeksi vuodeksi toiselle puolelle maapalloa, Australiaan. Sydney yllätti kun junamatka kampukselta keskustaan on aika pitkä ja kaupunki on niin laajalle levinnyt. Kuitenkin kun ensimmäinen junamatka keskustaan toi silmien eteen Sydneyn Oopperatalon olo oli epätodellinen ja mietin, olenko todella täällä.

Miksi valitsit juuri Australian?

Australia oli aina kiehtonut ja ollut tuo kaukainen manner, jonne halusin lähteä ajan kanssa seikkailemaan. Tradenomin tutkinnon suoritettuani työura vei hetken mukanaan, mutta tilanteen muuttuessa päätin lähteä tavoittelemaan molempia unelmiani; maisterin tutkintoa ja pitkää ”reissua” Australiassa.

Miten kuvailisit Sydneyä opiskelijakaupunkina?

Sydney on aika mahtava miljoonakaupunki, missä tekemistä ja näkemistä riittää niin paljon, että itse alan huolestumaan riittääkö edes nämä kaksi vuotta. Kulttuurien sekoitus on mielenkiintoista ja opiskelijabileitä riittää eri illoille, jos niihin löytää aikaa ja energiaa tekemisen täyteisten päivien jäljiltä. Kaupunki on suhteellisen kallis ja osa-aikaisista työpaikoista on kilpailua, joten pieni budjettisuunnittelu on paikallaan. Kulttuuria riittää jokaiseen makuun ja rantoja löytyy pitkin rannikkoa kuin sieniä sateella. Kävelyreitti Coogeelta Bondi beachille on ehdoton suosikkini kun pitää saada opintokiireet unohtumaan samoin kuin Palm Beachin huippu

Australia | Opiskelijakertomus | Bondi beach

HAKUPROSESSI

Entä miten päädyit Macquarie Universityyn ja Master of International Business -ohjelmaan?

Kun olin valinnut kohteeni ja selvitellyt rahojen riittämistä, alkoi Australian kartoitus. Kaupungiksi päätin Sydneyn ja kun soppaan heitti vielä IELTS-vaatimuksen, mikä on korkeampi University of Sydneyssä kuin Macquariella, alkoi valinta hahmottumaan. Tutkinto-ohjelman valitsemisessa olikin enemmän haastetta, mutta lopulta tämä kahden vuoden ohjelma tuntui kotoisimmalta ja luonnollisimmalta tradenomin tutkintoni jatkoksi.

Miten hakuprosessi eteni?

Aloitin hakuprosessin hyvissä ajoin, jo ennen kuin edes tiesin minne varmasti haluan lähteä. Kaiken kaikkiaan hain kolmeen eri yliopistoon. KILROY auttoi hakupapereiden lähettämisessä, mikä huomattavasti helpotti mm. tutkintotodistuksien oikeaksi todistamista. Paperisota oli aika huomattava kun jokaisella ohjelmalla on omat vaatimuksensa, mutta kunhan siihen paneutui hetkeksi niin se oli nopeasti ohi motivaatiokirjeet mukaan lukien. Kannattaa varata aikaa tarpeeksi, erityisesti jos IELTS on vaatimuksena. Itse suoritin FinnBritin järjestämän kurssin testiä varten. Kielitestin tulosten ollessa tarpeeksi hyvät, alkoi viisumin hakeminen ja muut käytännön järjestelyt kuten lukukausimaksun maksamiset ja asunnon etsiminen. 

Asutko asuntolassa vai yksityiseltä puolelta vuokratussa asunnossa? Miten asunnon hankkiminen hoitui?

Kaiken kiireen keskellä valitsin lopulta pitkällä tikulla juna-aseman vierestä kampusasunnon Herring Road Apartmentsin. Kämppikset ovat Kiinasta, Japanista ja Vietnamista tällä lukukaudella, joten siinä saa hyvin tutustuttua eri kulttuureihin. Useimmat vaihtareista asuvat Macquarie University Villagessa, missä itsekin olen useaan otteeseen iltoja viettänyt, mutta se on kauempana juna-asemasta sekä ostoskeskuksesta. Kimppakämppiä tosin löytää myös esimerkiksi Gumtree-palvelusta ja tarvittaessa yliopiston Accommodation office auttaa, mutta toki promoaa ensisijaisesti kampuksen asuntoja. 

Australia | Opiskelijakertomus | Macquarie Yliopisto kirjasto

OPINNOT

Millainen on tavallinen koulupäiväsi?

Harvoin mikään päivistä on ollut aivan toisensa kaltainen. Kurssit kannattaa valita heti kun vain mahdollista, jotta on jotain mahdollisuuksia vaikuttaa omiin aikatauluihinsa sillä iltatunteja on paljon ja kurssit täyttyvät nopeasti. Melkein kaikille luennoille pitää olla ennakkomateriaalit tehtynä, joten niitä kannattaa koittaa tehdä vapaina päivinä varsinkin. Lounaan voi joko tehdä mukaan, syödä yliopistolla food courtilla tai läheisellä ostoskeskuksella. 

Miten olet viettänyt vapaa-aikaasi?

Vapaa-ajan vaihtoehtoja on niin paljon, että tulee lähinnä valinnan vaikeus. Ensimmäisten viikkojen aikana tutustuin paljon vaihtareihin, joiden kanssa olemme juhlineet synttäreitä, kierrelleet kaupunkia, tehneet päiväretkiä esimerkiksi Blue Mountain -vuorille, suorittaneet surffikurssin sekä kansainvälisen avomeren sukelluskurssin. Kampuksella on myös aika mahtava kuntosali. Lisäksi opiskelijajärjestöt järjestävät aktiivisesti erilaisia tapahtumia, joihin on ollut mielenkiintoista osallistua aina kun vain aikaa on riittänyt. Perustimme myös yliopistolle yhdessä muutaman muun suomalaisen kanssa Nordic Society -ryhmän, eikä tekemisen puutetta ole siis pahemmin ollut. 

Millaista opiskelu on ollut? Mikä on ollut antoisinta?

Opiskelu on ollut hyvin erilaista kuin mihin Suomessa olin tottunut korkeakoulussa, paljon kotitehtäviä ja aikatauluttamista. Maisteriopinnoissa ei ole niin useasti luentoja, mutta ne kestävät 3h kerrallaan, mikä oli hieman puuduttavaa alkuun. Opiskeluviisumin ehtona on pysyä opiskeluaikataulussa, joten itsellä se tarkoittaa neljää ainetta lukuvuoteen. Uusi kirjasto on valtava ja opiskelutiloja on riittävästi. Maisterin tason opiskelijoille löytyy oma alueensa, joka on hieman rauhallisempi kuin avoin puoli. Samoin kampuskirjastohan on siis auki yhteen yöllä, joten jopa itseni kaltaiset yökukkujat saavat nauttia opiskelun riemusta rauhassa kun loppuviikkojen harjoitustöiden palautukset aiheuttavat harmaita hiuksia.

Antoisinta on ehkä ollut tämä koko kampusfiilis, jota ei Suomessa ole. Kampukselta löytyy kaikki tarpeellinen, halutessaan täällä voi elää vaikka ihan omassa kuplassaan. Välillä tosin tuntuu, että kiireen keskellä näin käykin, jolloin kaupunkiin suuntaaminen on hyvä vaihtoehto karistaa mökkihöperyys kampuksen jäljiltä. Suoritan myös yliopiston Global Leadership Program (GLP) -ohjelmaa opintojen ohessa, jonka kautta on avautunut kiinnostava maailma kansainvälisten ihmisoikeuksien ja kehitysmaiden mikrolainojen osalta esimerkiksi erilaisilla ohjelmaan kuuluvilla ylimääräisillä luennoilla.

Entä mikä on ollut haastavinta?
Kaikki tuntui hieman haastavalta ja uudelta alkuun kun valmistautumiseen Suomen päässä ei jäänyt paljon aikaa. Yhteläisyyksiä Suomen kanssa on paljon, mutta niin on myös eroja. Minulle haastavinta oli ehkä palata takaisin koulunpenkille työvuosien jälkeen. Samoin pitkä tauko englanniksi opiskelussa aiheutti ensimmäisten kuukausien aikana päänvaivaa ja tuntui, etten ensimmäisillä luennoilla ollut kartalla mistä puhuttiin. Kirjoittamiseen on hyvä valmistautua, koska kun raportit palautetaan akateemista englantia noudattaen niin sanavarastoa joutuu päivittämään. Tietenkin koko ruljanssi puhelinliittymien, internetin, pankkitilin avaamisen ja muiden käytännön asioiden kanssa vie aikaa alkuun, mutta nopeasti sitä sitten sopeutuu kun arki alkaa luistamaan.

Oletko huomannut eroja suomalaiseen opiskelukulttuuriin verrattuna?

Eroja on paljonkin. Kurssit on suunniteltu niin, että niihin tehdään viikottaisia tehtäviä isompien tehtävien lisäksi sekä välikokeita saattaa olla useampikin. Samoin osa luennoista on pienryhmäopiskelua, jossa osallistuminen keskusteluun on tärkeintä näin suomalaiselle oli vaikea tottua välillä jopa puhumaan muiden päälle, että sai puheenvuoron. Samoin useat eri kulttuurit tuovat oman mausteensa jokaiseen kurssiin varsinkin kun ryhmätöitä tehdään täälläkin kuten Suomessa. Macquarie on todella monikulttuurinen, eli siihen on hyvä valmistautua. 

Australia | Opiskelijakertomus | Macquarie yliopiston luentosali

TULEVAISUUS

Millaisia mahdollisuuksia koulutus tarjoaa työelämässä ja millaisia suunnitelmia sinulla itselläsi on?

Opintoesitteen mukaan mahdollisuuksia pitäisi olla paljon ja itse olenkin valinnut aika laaja-alaisen tutkinnon. Voi suuntautua konsultin tehtäviin, projektien johtoon tai vaikka kansainväliseksi markkinointijohtajaksi. Omat suunnitelmani ovat vielä hieman avoinna näin ensimmäisenä vuonna. Jos vain saan työviisumin niin mielellään varmasti jäisin tänne tai sitten muualle hankkimaan kansainvälistä kokemusta kun siihen olen suuntautunut.

Millaisia vinkkejä antaisit ulkomaille opiskelemaan hakeutuvalle?

Kannattaa ottaa hieman selvää etukäteen yliopistojen eroista ja mahdollisista rankingeistä, sillä eroja on melkoisesti. Kohdemaahan on hyvä tutustua, että tietää mitä odottaa, mutta toimii se näin seikkailunakin jos aikaa ei ole liialti. Lukukausimaksujen suuruus on suuri tekijä varmasti Suomesta lähteville, joten niitä kannattaa tutkia. Tärkeintä on lähteä ennakkoluulottomin asentein ja avoimin mielin oppimaan uutta niin kulttuureista kuin tapaamaan uusia ihmisiä. 

Kenelle suosittelet Macquarie Universityä?

Orientaatiossa kerrottiin, että meidät laitetaan oikeasti tekemään hommia täällä ja se lupaus on pitänyt. Yliopistoon lähtevän tulee siis olla valmiina rankkaan opiskeluun, erityisesti maisterin tutkinnossa, sekä aikatauluttamiseen jotta ehtii tekemään kaiken ajoissa. Macquarie on todella monikulttuurinen ympäristö ja kampuksella pääsee kokemaan myös jenkkityylistä yliopistofiilistä. 

Australia | Opiskelijakertomus | Harbour Bridge

Jos kiinnostuit Macquarien Yliopistosta, ota yhteyttä KILROYn opintoneuvojiin tai varaa aika ja tule paikan päälle suunnittelemaan tulevaisuuttasi

Valmiina seikkailuun? Sinä ja Macquarie University?
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä