Kalifornia – Saaran kokemus

Kalifornia – Saaran kokemus

California Dreamin’ – opiskelu USA:n länsirannikolla ei ole enää pelkkä unelma! Opintoneuvojamme Saara lähti vierailemaan Kalifornian yhteistyöyliopistoissamme ja samalla tietysti tsekkaamaan alueen rennon elämän menon. Reissu koostui road tripistä upeaa rannikkoa pitkin. Lue alta Saaran kokemus ja inspiroidu opintomahdollisuuksista!

Kalifornian elämäntyyli

Kaliforniassa yhdistyy oikeastaan kaikki luonnon elementit, joita rakastan: meri, vuoret ja metsä. Lenkkipolulla törmäsin kojoottiin, ja hieman kauempaa sain ihailla valaita, merisaukkoja ja hylkeitä. Auringon valoa on ympäri vuoden paljon ja luonnollisesti pelkästään se pitää mielen virkeänä. Muutaman päivän kulttuurisokin jälkeen löysin itsestäni kunnon small talk -puolen ja huomasin, että ventovieraiden ihmisten kanssa on mukava jutella eikä ihan jokaiselle tarvitse oikeasti kertoa mitä kuuluu, kuten meillä täällä kotona on tapana. Kaliforniassa ihmiset ovat avuliaita eivätkä tunnu valittavan juuri mistään, ennemmin kaikki hyvä, kiva ja hauska tuodaan esille eikä keskitytä aina asioiden negatiivisiin puoliin.

Road tripin tunnelmia

Matkani alkoi Pohjois-Kaliforniasta San Franciscosta. Merivesi Pohjois-Kaliforniassa on todella kylmää, joten uimataitoja pääsin testaamaan vain uima-altailla. Henkeäsalpaavat maisemat alas California 1:n vartta ovat vertaansa vailla. Tämä Scenic Route painui verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi ja suurimman vaikutuksen auton ratin takaa teki Big Sur, joka on tunnettu erittäin jyrkästä rantaviivastaan. 

Roskaruokaa oli kaikkialla, mutta myös herkullisia ja terveellisiä vaihtoehtoja helposti saatavilla. Top 3 ruoka-aineet nousivat esille oikeastaan joka paikassa: avokado, kananmunat ja ruusukaalit. Lautaselleni valitsin usein myös bagelin tai bananabreadin. Jos mahdollista, kannattaa reissu tai osa opintoja ajoittaa jollekin paikalliselle juhlapyhälle. Perinteet poikkeavat todennäköisesti paljon kotimaassa koetusta ja esimerkiksi Halloweenin viettäminen Santa Barbarassa jää kyllä mieleeni yhtenä hauskimmista kokemuksista. Ota osaa myös johonkin paikalliseen urheilutapahtumaan vaikka et kyseisen lajin harrastaja olisikaan. Itse en ole koskaan tutustunut amerikkalaiseen jalkapalloon, mutta SBCC kotipeli palmujen alla valtavan innokkaan yleisön joukossa sai minut vakuuttuneeksi lajin erinomaisesta viihdyttävyydestä. 

Opiskelu Kaliforniassa - Santa Barbara SBCC kotipeli

Nyt ymmärrän myös miksi välimatkoja Kaliforniassa ja varsinkin Los Angelesin alueella (jossa asuu 9 miljoonaa ihmistä) mitataan ajassa eikä maileissa. 10 mailin matka saattoi highwaylla kestää jopa kaksi tuntia, kun liikenneruuhka oli pahimmillaan. Vasta vikoina päivinä tajusimme, että Car Pool Lane tarkoittaa kaistaa autoille, jossa on vähintään kaksi matkustajaa ja matka alkoi sujua huomattavasti nopeammin. Ruuhka-aika ajoittuu klo 14-19 välille, jolloin kannattaa varautua matkateon todelliseen pitkittymiseen vaikka kaistoja usein onkin jopa kahdeksan.

Monterey– idyllinen kalastajakaupunki

Kaupungeista ehdottomasti suurin ja positiivisin yllätys oli Monterey. Tämä pieni sardiinisäilyketeollisuudestaan tunnettu kalastajakaupunki oli hyvin erilainen kaikkiin muihin vierailemiini kohteisiin verrattuna. Aikoinaankin monien taiteilijoiden ja kirjailijoiden kotikaupunkina tunnetussa Montereyssa on pikku kaupungin tunnelma, talot pienillä kukkuloilla ovat erivärisiä ja persoonallisia. CSU Monterey Bay on vain noin 15 minuutin ajomatkan päässä keskustasta. Yliopiston kampus on suuri ja melkein kävelymatkan päässä rannasta, joka monelle opiskelijalle on tärkeää. Vaikka 40% koko Kalifornian valkohaihyökkäyksistä tapahtuu näillä rannoilla, on meri mustana märkäpukuisia seikkailijoita. CSU Monterey Bayn kampus on vanha Military Base, joka näkyy esimerkiksi siinä, että kampuksella olevat opiskelija-asuntolat ovat vanhoja armeijan majoitusyksiköitä.

Opiskelu Kaliforniassa - Montereyn kalastajakylä

Los Angeles – opiskeluvaihtoehtoja riittää

Los Angelesin alueella sijaitsevat yhteistyöyliopistomme ovat kaikki hieman keskustan ulkopuolella, jos määritelmä downtown on Losin sydän. Losissa sijaitsevien yhteistyökoulumme CSU Northridge ja UCLA ovat downtownista luoteeseen noin 0,5-1 h matkan päässä, liikenteestä riippuen. Siinä missä UCLA:n maailman kuululla kampuksella tuntee olevansa osa todella suurta kokonaisuutta keskellä historiaa, tarjoaa Northridge puolestaan modernimman ja stereotyyppisen jenkkiyliopiston kampuksen. Kampuksilla kävellessä voi helposti samaistua leffojen yliopisto- ja kampusmaailman kulisseihin, kun paikallisten sisar- ja veljeskuntien (sorority / fraternity) edustajat tepastelevat ohi yhtenevissä asuissaan ja toisella puolella collegen jenkkifutisjoukkue valmistautuu treeneihin. Kerhoja ja aktiviteetteja on joka lähtöön ja niiden kautta on helppoa tutustua paikallisiin opiskelijoihin. Rauhallisia asuinalueita on paljon ympärillä, vaikka osa opiskelijoista valitseekin matkustaa joka päivä kampukselle Hollywoodista asti. Legendaarisen kaunis Route 66 päätöspaikka Santa Monica sijaitsee myös keskustasta reilun puolen tunnin matkan päässä ja on todella suosittu asuinalue suomalaistenkin keskuudessa.

Opiskelu Kaliforniassa - UCLA

San Francisco - kampuselämää

On täysin normaalia että jokaisella yliopistolla on oma poliisilaitos ja useimmilla myös oma pelastusasema. Kampukset saattavat olla pienen suomalaisen kaupungin kokoisia ja opiskelijoita helposti saman verran kuin asukkaita vaikkapa Loviisassa tai Torniossa. Yliopistoiden kampusalueet ovat palveluiltaankin erittäin monipuolisia. Kampukselta löydät usein palvelut postista pankkiin ja ruokakaupoista urheilukeskuksiin. Osa esimerkiksi San Franciscon kyljessä olevan UC Berkeleyn kampusta on museota, kuten heidän maailman kolmanneksi korkein kellotorni Sather Tower, josta on näkymä suoraan San Franciscon keskustaan ja Golden Gatelle. Berkeleyn kaupunki sijaitsee noin 20 minuutin metromatkan päässä San Franciscosta. 

San Diego – rentoa meininkiä

Melkein Meksikon rajalla sijaitsevassa San Diegossa pystyy aistimaan jo olevansa latinaisen kulttuurin ympäröimänä. Arkkitehtuuri on silmiinpistävän erilaista muuhun Kaliforniaan verrattuna ja elämänmeno todella rentoa. Mitä etelämmäksi mennään, sitä huolettomammalta ihmiset vaikuttavat. San Diego State University ei turhaan vedä opiskelijoita puoleensa, monelle on tärkeää päästä yhdistämään lämmin ilmasto ja miljoonakaupungin tunnelma, ja täällä se todella onnistuu. San Diegon kyljessä sijaitseva pienempi kaupunki San Marcos on sopiva, jos et välttämättä halua suurkaupungin sykkeeseen ja haluat asua esimerkiksi yliopiston välittömässä läheisyydessä. CSU San Marcos on vajaan tunnin matkan päässä San Diegosta ja tarjoaa monipuolisia opinto-ohjelmia melkein meren välittömässä läheisyydessä. 

Kalifornian rannikko tarjoaa opiskelumahdollisuuksia korkeatasoisissa yliopistoissa auringon alla! Mieleisimmän kampuksen voi valita rantakaupungista, kalastajakylästä tai suuremmasta keskustasta - kaikkia näitä yliopistokaupunkeja kuitenkin yhdistää se kalifornialainen rento meininki! 

Kiinnostuitko opintomahdollisuuksista?
Varaa aika opintoneuvontaan!
Muita aiheeseen liittyviä postauksia
Ota yhteyttä