Yliopistourheilu USA:ssa

Lähde suorittamaan tutkinto USA:ssa
HUOM! Emme tällä hetkellä pysty ottamaan vastaan uusia urheilustipendihakemuksia. Ilmoitamme sivuillamme, kun tilanne muuttuu. Sillä aikaa voit toki kysellä muista ulkomaan opintojen vaihtoehdoista.


Amerikkalaisella yliopistourheilulla on pitkät perinteet ja yliopistojen urheilutapahtumia seuraa miljoonat katsojat ympäri maata. 

Perinteet yliopistojen välisestä kilpailusta eri urheilulajeissa ulottuvat pitkälle historiaan. Yhdysvaltalainen yliopistourheilusarjat poikkeavat eurooppalaisista järjestelmistä. USA:ssa suurin osa opiskelijoista on sitoutunut myös urheilun osalta oppilaitokseen, jossa opiskelee.

Amerikkalainen jalkapallo, baseball ja koripallo ovat suuressa suosiossa, mutta toki muutkin lajit, jotka houkuttelevat suuria katsojamääriä, ovat suosittuja. Suurin ja suosituin urheilulaji USA:ssa on kiistatta amerikkalainen jalkapallo ja yhtä ottelua saattaa tulla katsomaan jopa 100 000 katsojaa. Nämä urheilukilpailut ovat suuria tapahtumia, joissa jokainen haluaa olla osallisena.

Yliopistourheiluun liittyy myös useita organisaatioita ja kattojärjestöjä, joista on hyvä olla tietoinen.

NCAA - National Collegiate Athletics Association

NCAA:lla on suuri rooli USA:n collegejen ja yliopistojen elämässä. Organisaation päätarkoituksena on koordinoida koulujen välisiä kilpailuja ja kilpaurheilun sääntöjä. Opiskelulla on kuitenkin pääpaino myös nuorten urheilijoiden opiskelijaelämässä eikä suurimmasta osasta opiskelijoita koskaan tule huippu-urheilijoita – eivätkä kaikki sitä tietenkään edes halua. Urheilu-ura ei ole kaikille, ja niillekin, joille se on todellinen vaihtoehto, ura huipulla on suhteellisen lyhyt. Tutkinto puolestaan pysyy ja sitä voi hyödyntää myöhemminkin.

NCAA Eligibility Center

NCAA Eligibility Center (entinen Clearinghouse) on organisaatio, joka arvioi opiskelijoiden valmiuksia harjoittaa omaa lajiaan yliopistojen 1. tai 2. divisioonassa. NCAA Eligibility Centerin arviot perustuvat suureksi osaksi opiskelijan akateemiseen tasoon. Opiskelijoiden on oltava tämän järjestön jäseniä voidakseen harjoittaa lajiaan 1. tai 2. divisioonassa.

NAIA - National Association of Intercollegiate Athletics

NAIA on myös järjestö, joka järjestää amerikkalaisille kouluille yliopistourheilua. NAIA:n jäsenet ovat usein hieman pienempiä kouluja, mutta se ei tarkoita, että näiden koulujen opiskelijoiden mahdollisuudet saada stipendejä olisivat pienemmät. Monissa tapauksissa stipendin saaminen NAIA:n kautta on jopa helpompaa. Yksi NAIA:an kuuluvien koulujen eduista on henkilökohtaisempi ote opetukseen ja sitä kautta mm. pienemmät luokkakoot.

NJCAA - National Junior College Athletic Association

NJCAA järjestää urheilua kaikissa 2 vuotta kestävissä kouluissa. Junior college on hyvä vaihtoehto niille opiskelijoille ja hakijoille, joiden arvosanat omasta koulusta ovat keskitasoa huomattavasti huonommat. Kahden ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelija voi valita haluaako hakeutua jatko-opintoihin NCAA- tai NAIA-kouluun.


Jäikö jokin askarruttamaan? Nousiko mieleen uusia kysymyksiä opiskelun ja urheilun yhdistämisestä? Lähetä kysymyksesi heti, tai katso sopiva hetki kalenteristasi ja tule sitten ajan kanssa keskustelemaan Helsingin toimistollemme opinto- ja urheiluasioista.

Kysymyksiä urheilusta ja opiskelusta?
Varaa aika opintoneuvontaan

  

Ota yhteyttä