Työharjoitteluohjelma Kiinassa

Shanghai

Shanghai on maailmankuulu satamakaupunki Kiinan itärannikolla. Kaupungin sijainti on antanut sille nimen: Shanghai tarkoittaa ”veden päällä”. Kaupungin pohjoispuolilla sijaitsee Yangtze-joen suu, lännessä Jiangsun ja Zhejiangin provinssit ja etelässä Hangzhou-lahti. Kaupungin suotuisa sijainti on tehnyt Shanghaista itäisen Kiinan ekonomisen, tieteellisen ja kaupallisen keskuksen, sekoittaen itseensä hieman itää ja ripauksen länttä.

Shanghai

Shanghai oli alun perin pieni kalastajakylä, joka perustettiin noin 453 - 221 eKr. Siitä lähtien Shanghai on vain jatkanut kehittymistään, käyttäen hyväksi Yangtze-joen ja läheisten kanaalien antamaa hyötyä. Vuonna 1842 kaupunkiin muuttivat britit, amerikkalaiset, ranskalaiset, saksalaiset ja venäläiset. Kaikki kansallisuudet rakensivat omille alueilleen oman näköisiä rakennuksia, antaen Shanghaille sen monikulttuurisen arkkitehtuurin leiman. Shanghai on kukoistanut kosmopoliittisena kaupunkina, saaden lempinimekseen "idän Pariisi" 1920-luvulla. 70 vuotta myöhemmin Shanghai valittiin Kiinan modernisoitumisen keihäänkärjeksi, ja on ollut maan menestyksekkäimpiä kaupunkeja siitä lähtien.

Shanghain ilmasto

Shanghaissa on subtrooppinen monsuuni-ilmasto ja neljä selkeää vuodenaikaa. Syksy ja kevät ovat viileitä ja kosteita. Heinä- ja elokuu ovat vuoden kuumimmat kuukaudet, lämpötilan kivutessa 35 °C:een. Tammi-helmikuu on vuoden kylmintä aikaa, mutaa lämpötila on silloinkin 4 - 6 °C:een paikkeilla. Lunta sataa talvisin harvoin, mutta se ei tarkoita ettei tuulisessa satamakaupungissa kannattaisi pukeutua lämpimästi.

Kesäkuun pari viimeistä viikkoa on sateista aikaa, ja taifuuneja nähdään aina elo-syyskuisin.

Kulkeminen Shanghaissa

Koska Shanghai on suurkaupunki, julkinen liikenne toimii. Ruuhka-aikoina liikenne seisoo, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun on lähdössä töihin. Shanghaissa on maailman suurin julkinen liikennejärjestelmä, joten metro on lähestulkoon aina nopeampi ja halvempi vaihtoehto kuin taksi.

Ruoka Shanghaissa

Ruoka Kiinassa on monipuolista ja jokaisella alueella on omat erikoisuutensa. Shanghaissa nämä ovat Benbang- ja Haipai-keittiöt.

Benbang tarkoittaa kirjaimellisesti "paikallista keittiötä" ja juontaa juurensa 100 vuoden päähän. Benbangin pääasialliset ainekset ovat kala, kana ja porsas sekä vihannekset, kaikki valmistettu soijan ja öljyn sekoituksessa. Haipai tarkoittaa "kaiken kattavaa". Haipai on saanut alkunsa Qing dynastian ajoilta. Se sekoittaa monien eri kiinalaisten alueiden ruokia ja jopa muutamia länsimaisia ruokalajeja, jotka on muokattu paikalliseen makuun sopiviksi. Haipaissa tärkeimpinä aineksina ovat tuoreet merenelävät. Sekä Haipaissa, että Benbagissa on raikas maku, jota korostetaan hienovaraisilla makeilla tai mausteisilla vivahteilla.

Suosittuja ruokalajeja Shanghaissa ovat Yan Du Xian (possu- ja bambunversomuhennos) ja Qing Chao Shan Hu (friteerattua ankeriasta, soijaa, bambunversoja ja inkivääriä). Shanghaista saa myös "karvaista rapua", hieman poikkeuksellisempaa ruokalajia, joka tarjoillaan inkiväärillä ja etikalla höystettynä.

Lao Zheng Xing -ravintolassa pääsee kokeilemaan kaikkia shanghailaisia erikoisuuksia. Ravintola löytyy Fuzhou-kadun varrelta. Suositeltava ruokalaji on Ba Bao La Jiang. Mitä siinä on? Mene ja kokeile.

Koti-ikävästä kärsivät saavat helpotusta Shanghain monista länsimaisista ravintoloista. Element Fresh on suosittu amerikkalainen ravintola, josta saa salaattien lisäksi herkullisia hampurilaisia. Saksalaisia olutkulttuuriin pohjautuvia herkkuja tarjoilee Paulaner Brauhausin kolme eri toimipistettä.

Shanghain nähtävyydet

Shanghai on täynnä nähtävyyksiä. Luonto, historialliset monumentit ja modernit rakenteet fuusioituvat Shanghaissa yhtä hyvin kuin kaupungissa esiintyvät monet kulttuurit. Shanghai on täynnä temppeleitä, museoita ja puutarhoja.

Yuyuanin puutarha on Shanghain vanhin ja suurin. Yuyuanissa on jälkiä Ming ja Qing dynastioiden arkkitehtuurillisista tyyleistä. Puutarhan lähellä sijaitsee Shanghain jumalten temppeli, jonka ympärillä parveilee pieniä ruokaa myyviä kojuja.

Jade Buddhan temppeli on yksi Shanghain kuuluisimmista buddhalaisista pyhätöistä. Temppelissä on esillä valkoisesta jadesta tehtyjä Buddha-patsaita, jotka tuotiin Myanmarista (Burmasta) 1800-luvulla. Kaupungin moderneja maamerkkejä on Oriental Pearl TV-torni.

Asumiskustannukset Shanghaissa

Kiina on kokonaisuudessaan suhteellisen halpa maa asua eikä Shanghai ole tähän poikkeus. Kaikki riippuu omista kulutustottumuksista. Tiukan budjetin varassa tasapainoilu onnistuu Shanghaissa helposti. Ateria paikallisessa ravintolassa kustantaa jotain 12 ja 30 RMB:n väliltä, ja bussit, taksit ja metrot ovat halpoja. Kaikki perustarpeet saa tyydytettyä kiinalaisista kaupoista, jotka ovat paljon länsimaisia virkaveljiään halvempia. Kuukausittaisen budjetin pito auttaa hahmottamaan kuluja. Noin 2 000 RMB:tä (ilman majoitusta) kuukaudelle ei saata ketään vararikkoon ja sillä elää jo mukavasti.

Ota yhteyttä