Työharjoitteluohjelma Kiinassa

Peking

Tervetuloa Pekingiin, Kiinan pääkaupunkiin! Peking on Kiinan toiseksi suurin kaupunki, jonka kiinankielinen nimi kääntyy “Pohjoiseksi pääkaupungiksi”. Kaupungin aikaisempia nimiä ovat olleet Ji, Zhongdu ja Dadu. Peking-nimeen päädyttiin vuonna 1949.

Peking

Vuosien saatossa Peking on kasvanut kansainvälisenä kaupunkina huimaa tahtia. Tätä nykyä Peking onkin kosmopoliittinen kaupunki ja yhä enemmän turistien, expattien, vaihto-opiskelijoiden ja opettajien suosiossa.

Peking on Kiinan suurin poliittinen, kaupallinen, kulttuurillinen, opetuksellinen ja kansainvälinen keskus. Pekingin alueella asuu valtavat 17 miljoonaa ihmistä, joten kaupunki vaikuttaakin enemmän omalta provinssiltaan. Pekingin alueella on kaksi maaseutukuntaa, ja kaupunki jakautuu 16 eri lähiöön, joiden alueella asuu 13 miljoona ihmistä.

Pekingin ilmasto

Pekingissä on neljä vuodenaikaa. Kaikki luovat kaupunkiin oman tunnelmansa ja suosikin valinta on äärimmäisen vaikeaa.

Syksy ja kevät ovat lyhyitä vuodenaikoja, jotka kulkevat ohitse kuin siivillä. Pekingin kesä on puolestaan kuuma ja pitkä, aivan kylmän ja pitkän talven vastakohta siis. Vaikka talvi voi joskus tuntua ikuiselta, Peking muuttuu valkoisessa hunnussaan niin kauniiksi, että kesäkuukausina sitä jo odottaa seuraavan talven taianomaista tunnelmaa. Pekingin kevät on lyhyt, eli kesään saa alkaa valmistautua heti talven loputtua.

Pekingissä eläessä saa myös varautua keväisiin hiekkamyrskyihin, jotka muuttavat taivaan oranssiksi. Näky on poikkeuksellinen ja kaunis, mutta myrskyjen aikana kannattaa suojata silmät.

Kuljetus Pekingissä

Peking kun on yksi pohjoisen Kiinan suosituimmista kuljetuskeskittymistä, kaupungissa liikkuminen on mutkatonta. Totta kai Pekingiä, kuten kaikkia Aasian suurkaupunkeja, riivaavat massiiviset ruuhkat, mutta koska kaupungin julkinen liikenne on kehittynyt ja verkostoitunut, liikkuminen on helppoa kiireisimpinäkin aikoina.

Turvallisuus Pekingissä

Kuten aina maailmalla kuljettaessa, Pekingissäkin täytyy pitää järki kädessä.  Muista kuitenkin, että kaikki vastaantulijat eivät ole huijaamassa tai ryöstämässä sinua. Maltti on aina valttia.

Koska Pekingissä on niin hirvittävät määrät ihmisiä ja julkiset liikennevälineet ovat lähes aina täynnä,  taskuvarkaudet ovat yleisiä. Pidä siis laukkusi aina etupuolella ja kännykkäsi näkyvillä.

Peking on Kiinan pääkaupunki ja täynnä turisteja, mikä tietenkin saa ukottajat liikkeelle. Kaksi suosituinta huijausta ovat taidegalleria-huijaus ja teeseremonia-huijaus.

Taidegalleria-ukotuksessa sinua lähestyy paikallinen taiteiden opiskelija, joka tarjoutuu viemään sinut taidegalleriaan. Galleriassa sinulle yritetään myydä "aitoa" kopiota jostakin teoksesta, mukamas lukukausimaksuja varten.

Teeseremonia-huijaus toimii samalla mallilla. Ystävällinen henkilö tarjoutuu esittelemään teeseremoniaa ilmaiseksi. Seremonian päätyttyä saat kuitenkin satojen renminbien laskun. Jos et maksa, sitten soitetaan poliisit. Molemmista tilanteista on helppo päästä irti: sen kun kävelet pois. Tilanteita on helppo välttää, kun tiedät alun alkaen mistä on kyse.

Ruoka Pekingissä

Kiinalainen ruoka on hyvin erilaista provinssista provinssiin kuljettaessa. Pekingissä on yleisintä pohjoinen kiinalainen keittiö, jossa viljatuotteita käytetään muita provinsseja enemmän. Nuudelit, höyrystetyt nyytit ja dumplingit ovat yleisiä, vaikka riisi on tietenkin kaikista yleisin ruuan muoto.

Pekingin ankka on tietenkin kaupungin ruuista kuuluisin ja niin turistien kuin paikallistenkin suuri suosikki. Ankkaa saa melkein kaikkialta kaupungista. Pidä silmäsi auki Quanjude-ankkaravintoloiden (全聚德) varalta. Hot pot on myös suosittu, etenkin talven kylmimpinä kuukausina. Hot pot on eräänlainen pataruoka, jossa keskellä pöytää olevaan kuumaan pataan viskotaan ohuita lihanpalasia ja kasviksia kypsymään. Hot pottia syödään seurassa, mikä on tämän ruokalajin parhaimpia puolia.

Pekingissä on myös useita pikkukatuja, joilta saa ostettua pieniä naposteltavia ruokia. Ja kuten kaikkialla maailmassa, katuruokaa on pakko kokeilla. Chuan-kyltillä varustetuilta katumyyjiltä saa grillattuja lihavartaita vain 2 RMB:llä. Puodeista saa myös skorpionia, käärmettä tai koppakuoriaista, jos satut olemaan kulinaristinen seikkailija.

Viime vuosina myös länsimainen keittiö on nostanut päätään Pekingissä, ja erilaisia fuusioravintoloita on kaupungissa jo useita. Tämä ruokamaailman kansainvälistyminen näkyy myös valtavassa ruokalajien tarjonnassa. Ei ole mikään ihme, vaikka Pekingistä löytyisi juuri sitä kotimaista herkkua, jota olet kaivannut koko Pekingissä vietetyn ajan. Länsimaiset ravintolat ovat kuitenkin paljon paikallisia kalliimpia.

Suurimmissa ravintoloissa menut ovat myös englanniksi, mutta vastaavaa on turha odottaa pienissä paikallisissa ravintoloissa. Mandariinikiinan sanakirja on siis hyvä olla aina mukana.

Asumiskustannukset Pekingissä

Pekingissä asuminen ei ole niin kallista kuin voisi suurkaupungissa asumisen luulla olevan. Rahaa kuluu juuri niin paljon kuin sitä käytät. Jos haluat pitää kukkaron nyöreistä kiinni, ole huoleti, se onnistuu Pekingissä mainiosti. Bussilla ja metrolla kulkeminen ja paikallisissa ravintoloissa syöminen on loistava strategia säästää rahaa.

Pekingissä Pekingin tavalla on hyvä ohjenuora. Vältä länsimaisia supermarketteja ja hampurilaisketjuja: ateria länkkäriravintolassa voi kustantaa 45 RMB:tä, kun taas ateria paikallisessa putiikissa veloittaa vain 12 - 18 RMB:tä. Kuukausittaisen budjetin pito auttaa hahmottamaan kuluja. Noin 2 000 RMB:tä (ilman majoitusta) kuukaudelle ei saata ketään vararikkoon ja sillä elää jo mukavasti.

Ota yhteyttä