Muistilista

Muistilista ulkomaan opintoihin lähtevälle
Ennen ulkomaille opiskeluun lähtöä, sinun tulee hoitaa monta käytännön asiaa. Tämä muistilista auttaa sinua alkuun suunnatessasi kohti uutta kotimaatasi.

Muutto ulkomaille vaatii järjestelyjä oli kyseessä sitten vain väliaikainen muutto vaihto-opintoja varten tai pysyvämpi siirto tutkinto-opintoja varten. Olemme koonneet tähän muutaman olennaisimman asian muistilistaksi.

Passi ja viisumi

Muistathan aina ennen lähtöä tarkistaa kohdemaan passi- ja viisumimääräykset. Määräykset vaihtelevat kohdemaastasi, kansalaisuudestasi ja viisumityypistä riippuen.

Suurin osa maista vaatii, että passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkalta paluun jälkeen. Tarkista maakohtaiset määräykset kohdemaan lähetystöstä. Vaadittavista opiskelijaviisumeista saat infoa opintoneuvojiltamme.

Vakuutus

Onko sinulla vakuutus, joka kattaa matkasi kohdemaahan? Kattaako vakuutuksesi reissailut opintojesi aikana? Entä onko sinulla Suomessa jatkuva vakuutus, joka kannattaisi irtisanoa ulkomaan jakson ajaksi? Onko vakuutuksesi voimassa vainlyhyillä lomamatkoilla vai kattaako se pidemmän oleskelun ulkomailla? Tarkista omalta vakuutusyhtiöltäsi vaihtoehtosi. Saat kattavan kattavan matkavakuutuksen meidän kautta. 

Paikallinen sairausvakuutus

Suomessa olet tottunut siihen, että sosiaaliturva kattaa ainakin osan terveydenhoitokuluista. Ulkomailla opiskellessasi sinun tulee tarkistaa, miten terveydenhoitokulut hoituu paikan päällä. Varmistathan, että sinulla on vakuutus, joka on riittävän kattava. Yliopistoilla on usein omia, kattavia sairausvakuutuksia opiskelijoilleen. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa sairaussvakuutus tulee automaattisesti kohdeyliopistoltasi.

Olitpa lähdössä, minne vain, ota asioista selvää etukäteen: moni asia toki selviää lopullisesti paikan päällä, mutta jotta osaat kysyä oikeita kysymyksiä ja hahmotat vaihtoehtosi, pieni etukäteistutustuminen asioihin auttaa kummasti.

Pitääkö minun tehdä ilmoitus muutosta ulkomaille?

Kun lähdet ulkomaille pidemmäksi ajaksi, et pysy automaattisesti Suomen sosiaaliturvan piirissä. Voit kuitenkin hakea oikeutta sosiaaliturvaan erillisellä kaavakkeella. Lisätietoa saa KELA:lta.

Kun muutat ulkomaille – vaikka sitten vain väliaikaisesti – tee muuttoilmoitus myös maistraatille

Rokotukset

Hoida perusrokotukset kuntoon hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Rokotteiden tarve vaihtelee valitsemasi kohdemaan, oleskelun keston sekä sen mukaan mitä rokotteita olet viimeksi saanut. Tarkistathan rokote-suositukset omalta lääkäriltäsi.

Pankkipalvelut ja talous

Luottokorteilla ja Visa Electronilla voi maksaa monissa liikkeissä ja ravintoloissa myös maailmalla. Voit nostaa rahaa myös pankkiautomaatista. Suosittelemme, että hankit mukaan myös luottokortin varmuuden vuoksi ja että avaat uudessa opiskelumaassasi paikallisen pankkitilin erilaisia laskuja varten. Yliopiston kansainväliset palvelut auttavat tilinavaamisessa paikan päällä. Pankkitilinavaamisesta ohjeistetaan myös orientaatiossa.

Asuminen

Vastaanotettuasi opiskelu-/vaihtopaikan, aloita mahdollisimman nopeasti asumisvaihtoehtojen kartoitus. Suurimmalla osalla yliopistoista on omia opiskelija-asuntoloita tai vähintäänkin omat opiskelija-asuntoihin erikoistunut koordinaattori, joka auttaa kämpän etsinnässä. Tämän lisäksi on tietenkin yksityisten markkinoiden vuokra-asunnot. 

Hiukan kohdemaasta riippuen, monet hankkivat asunnon vasta maahan saavuttuaan. Näin voit varata väliaikaismajoitusta ensimmäisille öille hostellista tai hotellista. Tämä on ollut suosittu vaihtoehto varsinkin Australiaan ja Uuteen-Seelantiin sunnanneille.

Tilaa ISIC -kortti

International Student Identity Card on ainoa kansainvälisesti tunnistettu opiskelijakortti. ISIC-kortilla saat opiskelijaetuja heti alkuun lennoista ja paikan päällä uudessa opiskelukaupungissasi museoista, ravintoiloista, elokuvista, baareista, tapahtumista, vaatteista ja ties mistä hieman kaupungista riippuen. Tilaa ISIC -kortti  ja ota hyöty kortin tarjoamista eduista ulkomaan opintojesi aikana. 

Sähköiset käyttäjätunnukset

Varmista, että pakkaat mukaan kaikki tarvittavat sähköiset käyttäjätunnukset, kuten pankkitunnuksesi. Osoitteenmuutokset, laskujen maksu yms. hoituvat näin kätevästi sähköisten järjestelmien kautta.

Fiilistele

Kaikkien käytännön asioiden ja järjestelyiden keskellä, muista fiilistellä tulevaa. Olet lähdössä opiskelemaan ulkomaille! Suunnittele ja intoile. Ota selvää, tee lomasuunnitelmia ja hymyile leveästi. Opiskelu ei ole yhtä juhlaa, mutta olet ottamassa mielettömän askeleen kohti tulevaisuuttasi, joten voit huoletta onnitella itseäsi.

 

Vaikka lähtö maailmalle on vasta edessä, on muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä jo nyt opintojen aikaista elämää ajatellen.

Ota yhteyttä