Opintoetuudet

Opintoetuudet - Hae opintotukea, kun lähdet opiskelemaan ulkomaille
Opintotuki on keskeinen osa lähes kaikkien opiskelijoiden elämää, myös ulkomailla. Jos lähdet maailmalle opiskelemaan koko tutkintoa, olet oikeutettu Kelan opintorahaan, asumislisään sekä valtion takaamaan opintolainaan.

Opintotukiasiat ovat KELAn tonttia, mutta meiltäkin saat toki perustiedot. Jos olet epävarma, mihin tukiin olet oikeutettu, ota yhteyttä KELAn opintotukiasiantuntijoihin.

Kelan opintoetuudet ulkomailla opiskelevalle

Ulkomailla koko tutkintoa opiskeleva on oikeutettu Kelan opintorahaan, asumislisään sekä valtion takaamaan opintolainaan tiettyjen ehtojen mukaisesti. Vastaavasti jos olet lähdössä vaihtoon osana suomalaista tutkintoasi, eli opiskelet tilapäisesti ulkomailla (väh. 2kk), olet todennäköisesti oikeutettu opintotukeen. 

Opintotukihakemus toimitetaan opintotukilautakunnalle tai oppilaitokseen. Me emme tee opintotukipäätöksiä.

Mihin opintoetuudet riittävät?

Opintorahan osuus korkeakouluopinnoissa on 336,76 €/kk (kun ensimmäiset korkeakouluopinnot on aloitettu aikaisintaan syksyllä 2014) tai 303,19 €/kk (kun ensimmäiset korkeakouluopinnot on aloitettu ennen syksyä 2014), asumislisä 210 €/kk ja opintolainan valtiontakaus 700 €/kk. Yhteensä siis n. 1 213,19 – 1 246,76 €/kk.

Opintotukea saa opintokuukausille, eli yleensä tuettavia kuukausia on vuodessa yhdeksän. Myös kesäkuukausille voi hakea tukea, mikäli silloin suoritetaan opintoja. Opintolainan saa nostaa yhdessä tai kahdessa erässä per lukuvuosi. Huomioithan myös opintolainaan liittyvät helpotukset opintolainavähennyksen ja opintolainahyvityksen muodossa, kun opinnot suoritetaan määräajassa. Tarpeellisia lisätietoja ja -kaavakkeita löytyy Kelan sivuilta.

Opintoetuuksilla sekä opintolainalla on yleensä mahdollista kattaa elinkustannukset, tai ainakin suurin osa elinkustannuksista. Maailman suurimmissa metropoleissa (esim. New York ja Lontoo) eläminen ja asuminen kuitenkin maksaa asteen verran enemmän kuin Suomessa, joten varaudu korkeisiin vuokrakustannuksiin jo etukäteen. 

Opintotukea vaihto-opintoihin

Opiskelijat, jotka tekevät ulkomaan opintoja osana suomalaista tutkintoaan, voivat saada usein ns. freemover-tukea omasta kotikorkeakoulustaan tai avustuksia opiskelijakunnastaan. Freemover-tuki vaihtelee muutamista sadoista eurosta aina tuhansiin euroihin. 

Opintotukea college-opintoihin?
Jos opiskelet tähtäimenäsi korkeakoulututkinto, eli suunnitelmasi on jatkaa collegesta yliopistoon suorittamaan kandidaatin tutkintoa, olet normaalisti oikeutettu KELAn opintotukeen kuten muutkin korkeakouluopiskelijat. Collegen suomalaiseen järjestelmään verrattuna hieman epämääräisen statuksen vuoksi, tarkista kuitenkin aina tukien saanti vielä erikseen KELAlta. 

Kandin opintojen rahoitus Englannissa

Kesäkuussa 2016 Iso-Britanniassa läpiviety ns. Brexit-äänestys ei vielä tässä vaiheessa vaikuta Englantiin opiskelemaan lähteviin suomalaisiin. Saamme edustamistamme yliopistoista tiedon mahdollisista lukukausimaksujen muutoksista välittömästi, jos tällaisia muutoksia tulee. Mahdolliset vuosien päästä voimaan tulevat muutokset koskevat aina uusia opiskelijoita eivätkä vaikuta jo aloittaneisiin opiskelijoihin takautuvasti. Ota yhteyttä opintoneuvojiimme, jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Opintolaina Englannista

Kandidaattiopiskelijoilla (Bachelor's Degree) on mahdollisuus hakea UK:n puolelta opintolainaa lukukausimaksujen kattamiseen, kun kyseessä on ensimmäinen kandin tutkinto. Näin lukukausimaksuja ei joudu maksamaan opintojen aikana, vaan vasta valmistumisen jälkeen, kun tulotaso ylittää tietun rajan (vuonna 2016: 21 000 puntaa vuodessa). Lukukausimaksun laskennallinen summa on noin 7 500 - 9 000 puntaa/vuosi.

Kansainvälinen opiskelijakortti ISIC

Opiskelijabudjetti on aina tiukilla, mutta onneksi opiskelijoille on tarjolla myös etuja ja alennuksia siellä täällä. ISIC on kansainvälinen opiskelijakortti ja ainoa maailmanlaajuisesti tunnustettu todistus opiskelijastatuksesta. Hanki siis oma ISIC-korttisi, ennen matkaan lähtöä, jotta varmistat, että lukuisat edut ovat myös sinun saavutettavissa uudessa kotikaupungissasi maailmalla.


Opintotuen ja -lainan lisäksi voit rahottaa ulkomaan opintoja myös hakemalla erilaisia stipendejä ja apurahoja. Lue lisää seuraavalta sivulta.

Ota yhteyttä