Elinkustannukset

Elinkustannukset ulkomailla opiskelun aikana - KILROY
Vastaavasti kuin toisiin maihin matkustaminen on kalliimpaa kuin toisiin - ja Suomessa on edullisempaa elää Kouvolassa kuin Helsingissä tai vaikkapa Tampereella - vaihtelevat myös elinkustannukset maasta ja kaupungista toiseen, kun asut ja opiskelet ulkomailla.

Voit selata netistä löytyviä yleisiä elinkustannustaulukoita ja haalia tietoa erilaisista vertailuista ja tutkimuksista. Lopullinen totuus selviää kuitenkin vasta paikan päällä. Ja muistathan, että moneen elämisen kuluihin pystyt pitkälti vaikuttamaan itse omilla valinnoillasi. Toki vuokra on maksettava ja jotakin syötävä asuitpa sitten missä tahansa ja olitpa sitten kuinka säästäväinen tahansa. 

Menoja, menoja, menoja

Saat arvioita paremman kuvan elinkustannuksista, kun olet yhteydessä opintoneuvojiimme. Voimme esimerkiksi auttaa sinua saamaan yhteyden toiveyliopistossa jo opiskelevien opiskelijoiden kanssa. Yliopistojen omilla sivuilla on myös usein varsin kattavia arviointilaskelmia opiskelijoiden menoista lukuvuosittain. 

Kiinteiden lukukausimaksujen ja kertaluontoisten kustannuksien kuten lentolippujen ja viisumin lisäksi, mieti mihin kaikkeen muuhun tulet todennäköisesti käyttämään rahaa opintojesi aikana:

  • Asuminen
  • Vakuutukset
  • Ulkona syöminen vs. kotona kokkailu
  • Paikallisliikenne
  • Matkustaminen
  • Harrastukset
  • Puhelin- ja nettiliittymä
  • Mahdolliset opiskelutarvikkeet

Kun tiedät suuntaa antavasti, mihin olet rahaa käyttämässä, sinun on helpompi kartoittaa, paljonko kyseiset asiat maksavat tulevassa opiskelukaupungissasi.

Työskentely opiskelujen ohessa

Vastaavasti kuin Suomessakin, moni opiskelija tekee opintojen ohella töitä rahoittaakseen opiskelijaelämäänsä. Ennen kuin lasket työpaikan tuoman lisätienestin varaan, ota selvää, salliiko opiskelijaviisumi työnteon. Opintoneuvojamme auttavat sinua myös näissä kysymyksissä.

Ota myös huomioon, että ainakin alkuun sinun kannattaa varata aikaa ihan yksinkertaisesti uuteen paikkaan totutteluun. Uusi maa, uudet ihmiset, vieras kieli, käytännön asioiden hoitaminen ja kaiken uuden opettelu itse opinnoista puhumattakaan vie energiaa ja pitää sinut kiireisenä. Älä siis kasaa itsellesi tarpeettomia paineita ja odotuksia työnteon osalta. 

Mutta kun olet päässyt vauhtiin uudessa kotipaikassasi, osa-aikainen työ on usein mahtava mahdollisuus parantaa entisestään kielitaitoasi, tutustua uusiin ihmisiin, sukeltaa paikalliskulttuuriin ja hankkia arvokasta työkokemusta. Työskentely uudessa maassa avaa sinulle näkymän erilaiseen työkulttuuriin ja helpottaa sopeutumista uusiin ympäristöihin, olosuhteisiin ja haasteisiin tulevaisuudessa.


Kustannuksia tulee väkisinkin, mutta mitkä ovatkaan ne rahoitusvaihtoehdot? Lue seuraavilta sivuilta opintotuesta ja apurahoista.

Ota yhteyttä