Oikeustiede

Oikeustiede - Oikeustieteiden opiskelu ulkomailla

Oikeustieteen opiskelu ulkomailla

Kansainvälisillä markkinoilla, liike-elämässä ja ihmisoikeuksien keskellä on tärkeä osata myös oikeustieteitä yli valtiorajojen. Oikeustieteet on kiehtova ja monikerroksinen ala, jonka kiemuroihin tutustuminen vaatii omistautumista, mutta on samanaikaisesti äärimmäisen mielenkiintoista. Lainopillinen osaaminen on hyödyksi monissa eri ammateissa.

Suomessa oikeustieteen tutkintoa suorittavat voivat lähteä varsin helposti vaihtoon lukukaudeksi tai kahdeksi ja sisällyttää opinnot suomalaiseen tutkintoonsa. Selvitä kuitenkin etukäteen omalta laitokseltasi, minkälaisia kursseja lukukauden aikana kannattaa suorittaa. Yksi vaihto-opintojen mahdollisuus on suorittaa erikoistumisopintoja: kauppaoikeutta, ympäristöoikeutta, kansainvälistä oikeutta tai urheiluoikeutta.

Ulkomailla opiskelun hyödyt?

Kaikki oikeustieteellisiä (law) opintoja tarjoavat yhteistyöyliopistomme sijaitsevat maissa, joissa on käytössä Commom law -järjestelmä (valamiestuomioihin pohjautuva lakijärjestelmä). Ulkomailla suoritetun kandidaatin tutkinnon virallinen tunnustaminen Suomessa on mahdollista, mutta prosessi saattaa olla hankala oikeusjärjestelmien ollessa hyvin maasidonnaisia. Prosessi saattaa myös kestää pitkään, joten selvitä mahdollisuutesi etukäteen. Lisätietoa Opetushallituksen sivuilta.

Oikeustieteen opiskelu ulkomailla - Asianajaja

Koko tutkinnon suorittaminen ulkomailla saattaa siis olla ongelmallista, jos haluat työllistyä valmistumisesi jälkeen Suomessa. Mieti siis näetkö itsesi tulevaisuudessa työskentelemässä Suomessa vai kenties jossakin muualla. Kansainvälisestä urasta haaveileville oikeustieteiden opinnot ulkomailla voi hyvinkin olla sopiva vaihtoehto – erityisesti jos kiinnostuksesi suuntautuu ihmisoikeusasioihin, kansainväliseen oikeuteen, immateriaalioikeuksiin tai ympäristöoikeuteen.

Jos taas olet jo suorittanut suomalaisen kandin tai maisterin tutkinnon, voit lähteä ulkomaille suorittamaan vuoden kestoista LLM-tutkintoa. LLM on kansainvälisesti tunnustettu oikeustieteiden maisteritutkinto. Tutkinto ei kuitenkaan vastaa suoraan suomalaista oikeustieteen maisterin tutkintoa, vaan sitä voidaan pitää yliopistollisena täydennyskoulutuksena. LLM on hyvä vaihtoehto, jos haluat syventää oikeustieteen osaamistasi ja kerryttää hyödyllistä kansainvälistä kokemusta.

Mitä vaihtoehtoja ala tarjoaa?

Oikeustiedettä voi lähestyä monin tavoin, mutta karkeasti alan voi jakaa kahtia: julkisoikeuteen ja yksityisoikeuteen. Näiden lisäksi alaan kuuluu ns. oikeuden yleistieteet kuten mm. oikeusteoria, lääkintäoikeus ja Eurooppaoikeus. Alan opiskelijana tutustut oikeusjärjestyksen sisällön lisäksi sen rooliin yhteiskuntajärjestyksen ylläpitäjänä sekä mm. oikeushistoriaan ja -filosofiaan.

Oikeustieteen opiskelu ulkomailla

Missä voin työskennellä opintojeni jälkeen?

Oikeustieteiden tutkinnolla voit päätyä esimerkiksi asianajajaksi, henkilöstöpäälliköksi, tuomariksi, kuluttaja-asiamieheksi, tietosuojavaltuutetuksi tai vaikkapa oikeussihteeriksi. Nykyisin monilla isoilla yrityksillä on omat lakiosastonsa, joten tuleva työnantajasi voi yhtä lailla olla yksityisen sektorin yritys kuin oikeuslaitos tai valtio.

Monet ulkomailla Common law -järjestelmän puitteissa tutkintonsa suorittaneet tähtäävät esimerkiksi ihmisoikeusasiantuntijoiksi tai lainopillisiksi neuvonantajiksi suuriyrityksiin.

Ilmainen opintoneuvonta

Ilmainen opintoneuvonta
Kiinnostuitko oikeustieteistä yli rajojen? Kannattaako maailmalle lähteä vaihto- vai tutkinto-opiskelijaksi? Haluatko lisätietoa koulutusvaihtoehdoista? Varaa aika henkilökohtaiseen opintoneuvontaan tai kysy alkuun kysymyksesi sähköpostitse.
Kysy opintoneuvojilta


Löydä yliopistot, jotka tarjoavat oikeustieteiden opintoja:

Ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja: Oikeustiede
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä