Miten ulkomailla suoritetut opinnot tunnustetaan Suomessa?

Vaihto-opiskelu

Mikäli lähdet ulkomaille opiskelemaan osana suomalaista korkeakoulututkintoasi voit sisällyttää ulkomailla tekemäsi kurssit osaksi suomalaisia opintojasi.

Kohdeyliopistomme antavat sinun valita kursseja joustavati kaikista eri tiedekunnista kunhan täytät kurssien mahdolliset ennakkotietovaatimukset. Tarjolla olevat kurssit löytyvät kunkin yliopiston nettisivuilta, linkit löydät nostaamisti sivuiltamme yliopistoesittelyiden alta Hakuprosessi -välilehdeltä. Poikkeuksena ovat kliiniset lääketieteen ja vastaavat opinnot, joita ei vaihdon aikana voi englanninkielisissä maissa suorittaa.

Suomessa kannattaa käydä hyvissä ajoin ennen lähtöä puhumassa ohjelmavastaavan tai laitoksen edustajan kanssa siitä, miten valitsemasi kurssit hyväksiluetaan suomalaiseen tutkintoosi. Suomalaisilla korkeakouluilla voi olla vaatimuksia liittyen valittaviin kursseihin (pääaineen vai sivuaineen opinnot?) opintojen tasoon (kandin- vai maisterin -tason kurssit?) ja opintopisteiden vähimmäismäärään.

Lukukauden jälkeen ulkomaiset yliopistot antavat opintorekisteriotteen, jonka perusteella haetaan hyväksilukua. Yleensä kaikki opiskelijamme ovat saaneet suorittamansa kurssit täysimääräisesti Suomen tutkintoonsa.

Tutkinto-opiskelu

Opiskelijoiden palautteen mukaan ulkomaiset tutkinnot on otettu Suomessa hyvin vastaan. Ulkomaille opiskelemaan lähtevän kannattaa kuitenkin tutusta tutkinnon rinnastus- tai tunnustusprosessiin jo ennakolta.

 1. Tutkintojen akateemin tunnustaminen

  • Ulkomailla suoritettua tutkintoa voi jatkaa suomalaisessa tai ulkomaisessa oppilaitoksessa ilman erillistä tunnustamisprosessia. Maisteri- ja tohtoriohjelmiin haetaan paperien perusteella, eli pääsykokeita ei tarvitse läpikäydä.
  • Esimerkiksi ulkomailla Bachelor-tutkinnon suorittanut voi hakea Suomessa maisteriohjelmiin, joita on yliopistoissa lähes kaikilla eri aloilla. Yleensä jatko-opintoihin olisi hyvä olla vähintään keskitasoiset paperit edeltävistä opinnoista.

 2. Yksityinen sektori

  • Opintosuoritusten ja tutkintojen rinnastaminen ei yleensä ole tarpeellista työmarkkinoilla, sillä yksityisen työnantajan palvelukseen haettaessa tutkinnon virallista tunnustamista ei tarvita.Työhakemukseen on hyvä liittää mukaan yliopiston esittelyprofiiili. Opiskelijoidemme palautteen mukaan englanninkielisissä maissa suoritettuihin tutkintoihin on suhtauduttu positiivisesti ja ne ovat herättäneet kiinnostusta ja poikineet kutsuja työhaastatteluihin.

 3. Tutkinnon tunnustaminen/ rinnastaminen julkista virtaan varten

  • Mikäli haluat Suomessa hakea julkiseen virkaan, jossa kelpoisuusvaatimuksena on joko alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tulee sinun hakea virallista rinnastus-/tunnustuspäätöstä Opetushallituksen kautta. EU/ETA-maassa opiskelleet hakevat tutkinnon tunnustamista ja muut tutkinnon rinnastamista.
  • Opetushallitus päättää, voidaanko tutkinto rinnastaa suoraan suomalaiseen tutkintoon vai täytyykö hakijan täydentää koulutustaan Suomessa. Rinnastamispäätös on maksullinen. Eräissä ammateissa kuten lääkärit, psykologit, opettajat, asianajajat, tilintarkastajat, on tutkinnon rinnastaminen ja ammatinharjoitusoikeus välttämätöntä hakea.
  • Mikäli tutkintoon halutaan virallinen rinnastaminen, tapahtuu tämä tutkinnon saamisen jälkeen, ja aina tapauskohtaisesti. Ulkomaiset tutkinnot ovat Suomessa jo yleisiä, ja päätöksiä tehdään rutiininomaisesti - tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita rinnastamista jokaisen tutkinnon kohdalla. Lisätietoa tutkintojen tunnustamisesta Opetushallituksesta.
  • Aiemmat opiskelijamme ovat vuosien varrella hakeneet ja saaneet rinnastuksia sekä alemmista että ylemmistä korkeakoulututkinnoista.
« Takaisin listaan
Ota yhteyttä