Mitä rahoitusta ulkomailla opiskeluun voi saada?

KELAn opintoetuudet

Ulkomailla koko tutkintoa opiskeleva (Bachelor/ Master/ PhD) on oikeutettu Kelan opintorahaan, asumislisään sekä valtion takaamaan opintolainaan tiettyjen ehtojen mukaisesti. Myöskin opiskelijan suorittaessa tutkintoa suomalaisessa oppilaitoksessa ja opiskellessa siihen liittyen tilapäisesti ulkomailla vähintään kahden kuukauden ajan, hänelle voidaan myöntää ulkomailla opiskelevan opintotuki. Opintotukihakemus toimitetaan opintotukilautakunnalle tai oppilaitokseen. 

Opintorahan osuus korkeakouluopinnoissa on 336,76 €/kk (kun ensimmäiset korkeakouluopinnot on aloitettu aikaisintaan syksyllä 2014) tai 303,19 €/kk (kun ensimmäiset korkeakouluopinnot on aloitettu ennen syksyä 2014), asumislisä 210 €/kk ja opintolainan valtiontakaus 700 €/kk. Yhteensä siis n. 1 213,19 – 1 246,76 €/kk (tukikuukausia vuodessa 8 tai 9, ellei opintoja suoriteta kesäkuukausien aikana). Opintolainan saa nostaa yhdessä tai kahdessa erässä per lukuvuosi. Huomioithan myös opintolainaan liittyvät helpotukset opintolainavähennyksen ja
opintolainahyvityksen muodossa, kun opinnot suoritetaan määräajassa.
 
Lisätietoja sekä -kaavakkeita Kelan sivuilta.

Suomalaiset apurahat

Apurahoja kannattaa etsiä esimerkiksi oman opintoalan säätiöistä ja kulttuuri- tai maakuntarahastoista. Kattava listaus yksityisiä apurahoista löytyy Suomen Ylioppilaskuntien Liiton ja Aurora-tietokannan kotisivuilta.

Apurahojen saamiseen vaikuttavat useat seikat, mutta erityisen tärkeää on hyvän ja perustellun hakemuksen kirjoittaminen. Suomalaiset apurahat on yleensä suunnattu postgraduate -tasolla suoritettaviin tutkintoihin (Master/MBA/PhD) tai kaupallisen ja teknisen alan opiskelijoille.

Opiskelijat, jotka tekevät ulkomaan opintoja osana suomalaista tutkintoaan, voivat saada usein nk. Freemover-tukea omasta kotikorkeakoulustaan tai avustuksia opiskelijakunnastaan. Freemover-tuki vaihtelee muutamista sadoista eurosta aina tuhansiin euroihin.

Tutustu myös KILROY Foundationin apurahaan.

Ulkomaiset apurahat

Monista yhteistyöyliopistostamme on mahdollisuus hakea stipendejä tutkinto-opiskeluun. Näitä myönnetään kuitenkin yleensä vain poikkeuksellisen hyvän edeltävän opintomenestyksen johdosta.

ISO-BRITANNIA

EU-kansalaisten lukukausimaksut ovat samat kuin brittiläisten maksamat. Tutkinto (undergraduate sekä postgraduate) -opiskelijat eivät joudu välttämättä maksamaan lukukausimaksuja opintojensa aikana. EU-alueelta tulevilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea lainaa Englannin puolelta lukukausimaksujen kattamiseen. Lukukausimaksulainaa lähdetään lyhentämään vasta valmistumisen jälkeen, kun tulot ylittävät noin 21 000 puntaa vuodessa. Lukukausimaksun laskennallinen summa on kandiopinnoissa noin 7 500 - 9 000 puntaa/vuosi ja maisteriopinnoissa noin 5 500 - 8 000 puntaa/vuosi. Tarjolla on myös joitain yliopistojen myöntämiä avustuksia elinkustannuksiin.

Työskentely

Opintojen aikana on mahdollista hankkia lisärahoitusta työskentelemällä, mikäli kyseessä oleva maa sen opiskelijoille sallii. Suurin osa varsinkin tutkinto-opiskelijoistamme tekeekin töitä ainakin osa-aikaisesti ja saa näin arvokasta työkokemusta lisärahoituksen ohella. Työpaikan löytäminen on ollut opiskelijoiltamme tulleen palautteen mukaan helppoa.

Opiskelijaviisumilla on mahdollista työskennellä esimerkiksi Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa noin 20 tuntia per viikko lukukauden aikana ja 40 tuntia per viikko loma-aikoina. Yhdysvalloissa on tietyin ehdoin oikeus työskennellä yliopiston kampuksella. Euroopassa ei työnteolle ole rajoituksia (EU-kansalaisille).
Jos harkitset työntekoa opintojen ohella, on hyvä muistaa, että KELAn tulorajat pätevät myös ulkomailla.

« Takaisin listaan
Ota yhteyttä