Opintojen aikana

Pidä yhteyttä opiskelijakavereihin
Sinulla on todennäköisesti paljon odotuksia ulkomailla opiskeluun liittyen. Olet saapunut uuteen maahan ja löytänyt paikan asua, mutta mitä seuraavaksi?

Olet perillä ja löytänyt asunnon, mitä sen jälkeen?

Ulkomailla opiskelu tulee tarjoamaan upeita kokemuksia! Toki myös jokapäiväinen elämä on osa opintoja ulkomailla. Sinun tulee pestä pyykkisi, käydä ruokakaupassa ja opiskella kokeisiin aivan kuten kotonakin. Mutta jopa arkielämä on ainutlaatuinen kokemus, kun sen toteuttaa vieraassa maassa ja kulttuurissa!

Tulet todennäköisesti kaipaamaan jotain asioita kotimaastasi, ainakin ystäviä ja perhettä. Onneksi nykypäivänä yhteydenpito on kuitenkin tehty hyvin helpoksi. Opinnot yhdessä kanssasi aloittaa suuri joukko muitakin opiskelijoita ympäri maailmaa, jotka ovat saapuneet uuteen paikkaan yhtä jännittyneinä. "Kaukana kotoa" - tunne on hyvin yhdistävä ja joukosta löytyy varmasti jopa elinikäisiä ystäviä. Tärkein asia minkä matkaan voikin ottaa, on avoin mieli!

Kulttuurishokki ja sopeutuminen uuteen maahan

Kulttuurishokki syntyy siinä vaiheessa, kun kohtaa vieraan kulttuurin ja irtaantuu vanhasta totutusta kulttuurista. Siihen liittyvät tuntemukset ovat hyvin yksilöllisiä ja riippuen kulttuurien eroista sekä omista aiemmista kokemuksista, voit tuntea oireilua, jotka ovat täysin normaaleja.

Kulttuurin sopeutuminen etenee yleensä vaiheittain. Ensimmäisenä kaikki tuntuu todella mielenkiintoiselta ja hienolta ja olet valmis kokemaan ja tutustumaan kaikkeen uuteen mitä uusi kulttuuri ja maa tarjoavat. Jossain vaiheessa jotkut asiat voivat alkaa ärsyttämään, kuten suomalaisen täsmällisyyden puuttuminen joukkoliikenteistä tai vaikka internetin toimimattomuus. Innostuneisuus voi kadota ja koti-ikävä iskeä. Tällöin tulee ottaa vain itseään niskasta kiinni ja lähteä etsimään alkuaikojen innostusta ja opiskelemaan maan kulttuuria. Pian kulttuuria oppii ymmärtämään paremmin ja pienet vastoinkäymiset eivät enää tunnukaan niin suurilta. Olo alkaakin tuntua kotoisalta ja olet valmis upeille kokemuksille.

Suurempi shokki monille onkin paluushokki kotimaahan - ulkomailla olet kerännyt uusia kokemuksia ja ehkä jopa muuttunut itse niiden myötä. Kotiin tullessa paikkansa löytäminen voi viedäkin siis hetken, mutta ainakin ovat upeat muistot tuliaisina!

Osallistu orientaatioon

Kaikki edustamamme yliopistot järjestävät muutamasta päivästä viikkoon kestävän orientaation ennen lukukauden alkua. Tämä on hyvä hetki tavata uusia opiskelijakavereita ja tutustua valitsemaasi yliopistoon. Orientaatio on pakollinen ja alkuun onkin hyvä osallistua muihinkin orientaation kaltaisiin sosiaalisiin tilaisuuksiin. On normaalia, että haluat myös olla huoneessasi ja pitää yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi kotimaassa, mutta muistathan osallistua sosiaaliseen elämään ympärilläsi. Tämä auttaa ja nopeuttaa uuteen maahan sopeutumista.

Urheilukerhoihin ja muihin itseäsi kiinnostaviin opiskelijayhdistyksiin voi olla myös mukava liittyä ja osallistua.

Luo verkostoa

Suurin osa kansainvälisistä opiskelijoista haluaa tavata paikallisia opiskelijoita, mutta muista että ulkomailla opiskellessasi sinulla on hyvä tilaisuus luoda kansainvälistä verkostoa tutustumalla sekä paikallisiin että muihin kansainvälisiin opiskelijoihin. Muut kansainväliset opiskelijat ovat samassa tilanteessa kuin sinä itse ja näin ollen, uusien kontaktien saaminen ja tiettyjen kokemusten jako voi olla heidän kanssaan helpompaa.

Pidä yhteyttä perheeseen ja ystäviin

Vaikka suosittelemmekin tutustumaan uuden maasi sosiaaliseen elämään, perheeseen ja ystäviin yhteydenpitäminen voi auttaa uuteen maahan sopeutumisessa. Oikeiden ystävyyssuhteiden luominen vie aikaa ja näin kotimaahan jääneet perhe ja ystävät ovat hyvä tuki alkuun.

Pidä päiväkirjaa

Pitämällä päiväkirjaa saat kätevästi kaikki kokemukset muistiin ja tämä voi myös auttaa uusien tilanteiden käsittelyssä. Jonkun viikon tai kuukauden jälkeen voi olla mukava palata lukemaan vanhempia omia kirjoituksiaan.

Jos kaikki tuntuu toivottomalta

Jos sinusta tuntuu, että mikään ei suju, ota yhteyttä läheiseen ystävään, perheeseen, yliopistoosi tai KILROYn opintoneuvojiin.

Ennen kun päätät keskeyttää opintosi, ota huomioon miten tämä vaikuttaa mm. talouteesi, kurssien opintopisteiden siirtoon, apurahojen ja stipendien palautuksiin ja opintojesi kestoon. Otathan siis ensin yhteyttä yliopistosi opinto-ohjaajaan sekä muihin mahdollisiin tahoihin ennen lopullista päätöstä.

Contact