Muistilista

Käy läpi tämä muistilista ennen ulkomaan opintoihin suuntaamista
Ennen ulkomaille opiskeluun lähtöä, sinun tulee hoitaa monta käytännön asiaa. Tämä muistilista auttaa sinua alkuun suunnatessasi kohti uutta maata.

Vakuutus

Onko sinulla vakuutus, joka kattaa matkasi kohdemaahan? Kattaako vakuutuksesi reissailut opintojesi aikana? KILROYlta saat kätevästi hankittua kattavan Goudan matkavakuutuksen.

Paikallinen sairasvakuutus

Suomessa olet tottunut siihen, että sosiaaliturva kattaa ainakin osan terveydenhoitokuluista. Ulkomailla opiskellessasi sinun tulee tarkistaa miten terveydenhoitokulut katetaan kohdemaassasi. Varmistathan, että sinulla on vakuutus, joka on riittävän kattava. Yliopistoilla on opiskelijoilleen tarjota omat sairasvakuutukset, jotka ovat hyviä ja kattavia. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa sairasvakuutus tulee automaattisesti kohdeyliopistoltasi.

Passi ja viisumi

Muistathan aina ennen lähtöä tarkistaa kohdemaan passi- ja viisumimääräykset. Määräykset vaihtelevat kohdemaastasi, kansalaisuudestasi ja viisumityypistä riippuen.

Suurin osa maista vaatii, että passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkalta paluun jälkeen. Tarkista maakohtaiset määräykset kohdemaan lähetystöstä.

Pitääkö minun tehdä ilmoitus muutosta ulkomaille?

Hakemus Suomen sosiaaliturvasta: Opiskelija ei pysy automaattisesti Suomen sosiaaliturvassa pidemmäksi aikaa ulkomaille lähdettäessä, vaan tätä pitää hakea erillisellä lomakkeella. Lisätietoa saa KELA:lta. Maistraatille tulee aina tehdä ilmoitus tilapäisestä muutosta, mikäli oleskelu ulkomailla kestää yli 3kk.

Rokotukset

Hoida perusrokotukset kuntoon hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä! Rokotteiden tarve vaihtelee valitsemasi kohdemaan, oleskelun keston sekä sen mukaan mitä rokotteita olet viimeksi saanut. Tarkistathan rokote-suositukset omasta terveyskeskuksestasi.

Pankkipalvelut ja talous

Luottokorteilla ja Visa Electronilla voi maksaa monissa liikkeissä ja ravintoloissa. Voit nostaa rahaa myös pankkiautomaatista. Suosittelemme myös avaamaan paikallisen pankkitilin erilaisia laskuja varten - yliopiston kansainväliset palvelut auttavat tilinavaamisessa paikan päällä. Pankkitilinavaamisesta ohjeistetaan myös orientaatiossa.

Asuminen

Vastaanotettuasi opiskelu-/vaihtopaikan, voit alkaa miettimään eri asumisvaihtoehtoja. Suurimmalla osalla yliopistoista on campus -asutusvaihtoehtoja. Tämän lisäksi on tietenkin yksityisten markkinoiden vuokra-asunnot. Olitpa sitten kiinnostunut campus -asutuksesta tai hankkimaan vuokra-asunnon yksityisiltä markkinoilta, on yliopisto apunasi.

Hiukan kohdemaasta riippuen, monet hankkivat asunnon vasta maahan saavuttuaan. Näin voit varata väliaikaismajoitusta ensimmäisille öille hostellista tai hotellista. Tämä on ollut suosittu vaihtoehto varsinkin Australiaan ja Uuteen-Seelantiin sunnanneille.

Tilaa ISIC -kortti

International Student Identity Card on ainoa kansainvälisesti tunnistettu opiskelijakortti. ISIC-kortilla saat opiskelijaetuja heti alkuun lennoista ja paikan päällä uudessa opiskelukaupungissasi museoista, ravintoiloista, elokuvista, baareista, tapahtumista, vaatteista ja ties mistä hieman kaupungista riippuen. Tilaa ISIC -kortti KILROYlta ja ota hyöty kortin tarjoamista eduista ulkomaan opintojesi aikana. 

Sähköiset käyttäjätunnukset

Varmista, että sinulla on mukaan otettavaksi kaikki tarvittavat sähköiset käyttäjätunnukset kuten pankkitunnuksesi. Osoitteenmuutokset, laskujen maksu yms. hoituvat näin kätevästi sähköisten järjestelmien kautta.

Contact